Tjekliste til at komme i gang med at strikke

Tjekliste til at komme i gang med at strikke

En af fordelene ved at strikke – hvis du spørger mig – er, at det faktisk ikke kræver det helt store at komme i gang. Og dit strikketøj er mobilt, så du kan faktisk tage det med overalt. Det er genialt.  

For at komme i gang skal du bruge:

  • Garn
  • En opskrift
  • Strikkepinde i den rigtig størrelse
  • Maskemarkører
  • Centimetermål
  • En lille saks
  • Nål til montering eller hæftning

Hvis du har besluttet dig for at lære at strikke, er det måske fordi du har forelsket dig i en sweater – du har måske set den i en butik og tænker: hvis bare jeg selv kunne strikke, så kunne jeg lave min egen … Eller din veninde havde en sweater på sidst I var sammen og den havde hun selv strikket. Og nu vil du også lære at strikke. Det er et godt udgangspunkt, for nu er du motiveret for at komme i gang.

Ret & vrang
Inden du finder den opskrift, du vil kaste dig over, så kan du starte med at strikke en prøve, hvor du kan teste at strikke ret og vrang. Hvis du ikke ejer en strikkepind endnu, så kan du enten købe en i str. 3,5 eller 4. Det er efter min vurdering en ret basis størrelse, som du med garanti, vil komme til at bruge igen. Hvis du har brug for inspiration til hvilke strikkepinde, du skal købe, så kan du læse mit indlæg her.  

Jeg anbefaler klart, at du køber en rundpind – 60 cm eller 80 cm er et godt udgangspunkt. Hvis du allerede nu ved hvilken opskrift, du vil bruge, så giver det selvfølgelig bedst mening at købe den strikkepind, du skal bruge i opskriften og strikke din prøve med den.

Start med at strikke en prøve
Slå f.eks. 35 masker op på pind 4 og strik ret frem og tilbage. Ved at strikke ret frem og tilbage får du det, der hedder retriller. Jeg kalder det rillestrik, men det er vist et udtryk, jeg selv har opfundet. Når du har gjort det 10-20 pinde, eller hvor meget der skal til før, du føler, det sidder i hænderne, så strik skiftevis ret på den ene pind og vrang på den anden. Sæt evt. en maskemarkør fast i en maske på den side, du bestemmer, skal være retsiden. På den side med markøren, strikker du alle masker ret. På pinden tilbage, så strikker du vrang. Når du har strikket nogle pinde, så kan du se, at du nu strikker, det der hedder glatstrik.

Strikkefasthed
Udover at øve dine ret- og vrangmasker, så skal du også øve dig på at holde en forholdsvis ensartet strikkefasthed. Hvis du er nybegynder, kan det være svært at holde en ensartet strikkefasthed. Nogle gange vil du sikkert strikke løst og andre gang stramt. Men når du har lidt øvelse, så vil du opleve, at det bliver nemmere at holde den samme strikkefasthed og så bliver dit maskebillede (altså maskerne) mere jævnt.

Silk/mohair er god for din strikkefasthed
Hvis du har problemer med at holde den samme strikkefasthed, så kan jeg anbefale, at du strikker udelukkende i silk/mohair eller som minimum bruger det som følgetråd (følgetråd betyder, at den strikkes sammen med minimum en anden tråd - sandsynligvis noget tykkere garn).
Fordi silk/mohair har en masse små hår og fibre – der fælder når du strikker med det – men samtidig har den fordel at skjule en ujævn strikkefasthed, så er det virkelig et oplagt garn til begyndere.

Pas på med at slå ekstra masker op!
Du skal også passe på med ikke at lave flere masker end dem, du slog op. Det kræver lidt øvelse at se forskel på masker og fejlmasker, men når først du har fået den øvelse, så lærer du hurtigt at se forskel på dine masker.

Dit første strikkeprojekt
Nu er du klar til at gå i gang med dit første rigtige strikkeprojekt. Og hvis det er en trøje, sommertop eller lignende, du har valgt, så bakker jeg fuldt op om, at du giver dig i kast med det. Intet er i virkeligheden for svært og hvis du mangler hjælp, så kan du med garanti finde en instruktionsvideo et sted.
Men det kan være mere overskueligt at gå i gang med et lidt mindre projekt – det er også billigere. Det kunne f.eks. være en hue, et halstørklæde, en karklud, et håndklæde, eller hvis du har børn eller venter dig, så en lille cardigan, et par ribstrikkede bukser eller en vest, som er forholdsvis nem og hurtig at strikke i str. lille.

Hvis du går med mit råd om at strikke i silk/mohair, så er en hue i hvert fald oplagt at strikke i silk/mohair. Bemærk at til børn under 1 år, anbefales ikke at du strikker i silk/mohair.

 

Opskriften... Og husk strikkeprøve
I opskriften finder du alle de detaljer, du har brug for, for at komme i gang med dit strikkeprojekt. Jeg anbefaler, at du i starten vælger det garn, der er anbefalet i opskriften. Du kan sagtens finde noget andet, men det er virkelig det allernemmeste bare at starte med det anbefalede garn. Og så laver du en strikkeprøve! Jeg er gået i gang 1000 vis af gange uden en strikkeprøve. MEN, i dag laver jeg altid en strikkeprøve først. Strikkeprøven er afgørende for, at du strikker den rette størrelse. Hvis du ikke rammer den strikkefasthed, der er nævnt i opskriften, så risikerer du, at strikke enten en for lille eller for stor størrelse. Og det er træls!

Helt ærlig. Jeg forstod ikke, principperne bag en strikkeprøve, da jeg selv var nybegynder …. Jeg kunne ikke rigtig finde ud af at tælle masker og jeg forstod heller ikke, hvornår det var nødvendigt at gå en pindstørrelse op eller ned … Nu har jeg knækket koden og hvis du ikke forstår det helt til at begynde med ligesom mig – så bare rolig, det kommer. Og hjælpen kan du hente her, hos Kimmi Munkholm i hendes video om strikkeprøver.

Jeg håber, at du kommer i gang med strikkedrømmen. Og du er altid velkommen til at smide en kommentar, hvis du har brug for lidt opmuntring eller har sprøgsmål. 

God strikkelyst
Kh Kirsten  

Indsend en kommentar